INGREDIENTS - Comme toujours essayer d'acheter des produits locaux, bio et de commerce equitable/ As always try to buy local, organic and faire trade produce.
- 200grs de beurre mou/soft butter
- 200grs sucre/unbleached sugar
- 3 oeufs de temperature ambiante/eggs at room temerature
- 1 cuilliere a cafe d'essence de vanille(la meilleur)/coffee spoon of the best vanilla essence
- ecorse de 2 oranges/rind of 2 oranges
- jus frais d'1 orange/fresh juice of 1 orange
- 140grs de farine/flour
- 1 pincee de sel/ pinch of salt
- 2 cuilleres a cafe de levure /coffee spoons of baking powder
- 80grs de poudre d'amande/almond powder
- 150 grs de noix/walnuts
- 150 grs de lamelles d'amande/ thinned almonds
- 2 grand bols a gateau/large mixing bowls
- Une balance/ a scale
- Un fouet electric ou a la main/an electric mixing wip or an hand one
- Une cuillere a cafe/ a coffee spoon
- Un couteau/ a knife
- Une cuilliere a pate en plastic/a rubber spoon
- Un moule a gateau/ a cake tin
- Un four/ an oven
- Une grille pour gateau/ A cake resting grill
SAVOIR FAIRE/KNOW HOW
Prener un grand bol. Melanger avec le fouet ou dans un food mixer le beurre mou, le sucre et la vanille jusqu'a la creation d'une creme homogene. Ajouter les oeufs un a un en melangeant doucement. Ajouter le jus et l'ecorse des oranges, melanger et mettre de cote. Prener l'autre bol. Melanger la farine, le sel, la levure et la poudre d'amande. Ajouter petit a petit le melange sec a l'autre melange jusqu'a ce que le melange soit bine homogene. Ajouter les noix . Graisser le plat a gateau avec du beurre. Y verser la pate a gateau. Saupoudrer les lamelles d'amande, Mettre au four a 180C pour 45 minutes. Faites en sorte que le gateau soit bien dore. Quand vous enfoncer un couteau fin et pointu au centre du gateau il doit vous revennir sec. Sorter le gateau du four, laisser le reposer 10 minutes avant de le sortir du plat. Delicieux comme tel ou avec des framboise fraiche, de la glasse ou bien meme de la creme anglaise. Mes amis anglais ont essaye ce soir et a ma grande surprise c'etait bon ;-)
Take one of the mixing bowl. Mix the soft butter, the sugar and the vanilla until you create a homogeneous and soft creme. Add the eggs gently, one at the time. Add the orange juice and the rind. Take the other mixing bowl. Mix in the flour, the pinch of salt, the Baking powder and the almond powder Then gently and gradualy mix the dry content into the butter mix. Add the walnuts. Butter well your cake tin before pouring the mixture into it. Spread the almonds evenly on top. Put in the oven 180C for 45 minutes or when cake is golden and spongy to the touch. You must be able to insert a lean and sharp knife into the middle of the cake and find it dry when you take it out. Turn the oven off. You then let the cake rest outside the oven for 10 minutes before taking it out of the tin. Delicious as it is or with fresh rasberry, ice cream or even
with custard cream. My english friends tried it and to my great surprise it was very good ;-)
DELICIEUX!!!!!!